Kutsal Kent'in Yakışıklısı: Hierapolis Tiyatrosu



   Hierapolis, Neron Dönemi'ndeki (M.S 60) büyük depreme kadar, Helenistik kentleşme 
ilkelerine bağlı kalarak özgün dokusunu sürdürmüştür. Deprem kuşağı üzerinde bulunan kent, bu büyük depremde ağır hasar görmüş ve tamamen yenilenmiştir. Üst üste yaşadığı depremlerin ardından kent, tüm Helenistik niteliğini kaybetmiş, tipik bir Roma kenti görünümü almaya başlamıştır. Hierapolis, Roma Dönemi'nin hemen ardından Bizans Dönemi'nde de dinsel açıdan çok önemli bir merkez haline gelmiştir. Hz. İsa’nın havarilerinden olan Aziz Philip'in burada öldürülmesi, kentin Hristiyanlığın önemli inanç merkezlerinden biri olması noktasında oldukça önemlidir.







     Fotoğraf: Aziz Philip Martyriumu / Hierapolis Antik Kenti

   Antik Tiyatrolar; Helenistik Dönem'den itibaren mimarinin en seçkin örneklerinden biri olarak tarih sahnesindeki yerini almıştır. Küçük değişikliklerle Roma Dönemi'nde de önemini koruyan tiyatro yapılarının en seçkin örneklerinden birisi de, özgün yapısı ile yaklaşık 2.000 yıllık bir geçmişe sahip olan Hierapolis Tiyatrosu'dur. Hem kültürel, hem de doğal miras olarak Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan ve dünyada eşi ve benzeri olmayan Hierapolis Antik Kenti'nde bulunun tiyatro yapısı, Perge Tiyatrosu dışında hiçbir antik tiyatroda bulunmayan mitolojik kabartmaları, görkemli sahne binası ve oturma basamakları ile, Roma Dönemi Anadolu Tiyatroları arasında en özgün örneklerden birine sahiptir.


     Fotoğraf: Hierapolis Tiyatrosu'nu tasvir eden bir gravür; 1838.

   Tiyatronun yapımına M.S I. Y.Y ın ikinci yarısında başlanmış, yaklaşık 150 yıllık bir inşa sürecinin sonunda, M.S III. Y.Y'ın başlarında tamamlanmıştır. Roma Tiyatroları'nın en özel örneklerinden biri olan, yamaca yaslanmış tüm cepheleriyle birlikte korunagelmiş bu muhteşem yapının 50 oturma sırası bulunur. Bu oturma sıraları, 8 merdivenle 9 bölüme ayrılmıştır. Tiyatroda yer alan kabartmalı frizlerde; Apollon ile Artemis'in doğuşu, Hades'in Tanrıça Persephone'yi  yer altına kaçırması gibi mitolojik anlatımların dışında, kentte yapılan sportif müsabakalar ve İmparator Septimus Severus'un taç giyme merasimi tasvir edilmiştir. 


     Fotoğraf: Antik Tiyatro'nun sahne binası restore edilmeden önce; 1958.

   Antik Tiyatro'nun restorasyon çalışmaları; İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü denetiminde, Francesco D'Andria başkanlığındaki kazı ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir. Restorasyon çalışmaları esnasında 3.000'e yakın mermer blok ve mimari süsleme parçaları tek tek incelenmiş, %95 orijinal mimari malzeme ile sahne binası yeniden ayağa kaldırılmıştır. 

  
     Fotoğraf: Tiyatronun sahne binası restorasyon halinde; 2007.

   Türkiye'de sahne binası restore edilen tek antik tiyatro ünvanına sahip olan Hierapolis Antik Tiyatrosu, 12.000 kişilik oturma kapasitesi ile Roma Mimarisi'nin en prestijli örneklerinden biri olarak zamana meydan okumaya devam etmekte.




    Kaynak: http://www.pamukkale.gov.tr/tr/antik-kentler/pamukkale-hierapolis



Yorumlar

Popüler Yayınlar